Dit zijn de verschillen tussen de iPhone 6S en iPhone SE

By | 25 maart 2016

21 maart jongstleden heeft Apple dan eindelijk een nieuw budgettoestel geïntroduceerd; de iPhone SE. Hierdoor heb jij als consument de keuze tussen twee mobiele telefoons die qua interne specificaties grotendeels vergelijkbaar zijn, en voldoen aan de allerlaatste technologieën. In dit overzicht vind je de belangrijkste verschillen tussen deze twee toestellen, om je zo te helpen bij de keuze voor een iPhone 6S of iPhone SE abonnement.

Tip: vergelijk direct alle iPhone SE abonnementen bij:

iphone se

Op het eerste oog

Op het eerste oog lijken de iPhone SE en iPhone 6S erg op elkaar te verschillen; het schermformaat is namelijk anders. De nieuwe SE heeft een 4-inch scherm, de 6S is een stuk groter met een 4,7 inch scherm. Qua uiterlijk lijkt de SE precies op de 5S, en de iPhone 6S op de 6. Intern zijn de specificaties voor een groot deel met elkaar te vergelijken, maar de twee toestellen zijn toch niet helemaal hetzelfde.

iPhone 6S vs iPhone SE

Het belangrijkste verschil is naast het uiterlijk en schermgrootte, de prijs. Een iPhone 6S abonnement is een stuk duurder dan een iPhone SE abonnement. Voor het goedkoopste abonnement scheelt dit ongeveer 7 euro per maand voor het 16GB model. Evenals de 6S is de SE ook in een 64GB-uitvoering verkrijgbaar, en in de kleuren space gray, gold, rose gold en silver. Beide toestellen zijn gemaakt van geanodiseerd aluminium, hoewel de afwerking iets verschilt, zoals je op de onderstaande afbeeldingen kunt zien. Zo is de SE nog voorzien van de antenne-strepen op de achterzijde, die bij de 6S zijn weggewerkt.

iphone se vs iphone 6s

De processor is hetzelfde; beide toestellen hebben een A9 chip met M9 coprocessor. Het scherm van de 6S heeft een hogere resolutie, hoewel de pixel-dichtheid hetzelfde is. De iPhone 6S geeft de kleuren op het scherm wel iets realistischer weer door een contrastratio van 1400:1 (800:1 bij de SE).

De iPhone 6S is voorzien van 3D Touch, bij de iPhone SE is gekozen om er geen drukgevoelig scherm in te integreren. Op het gebied van mobiele netwerken scoort de iPhone 6S beter, met ondersteuning voor LTE Advanced. De iPhone SE werkt alleen met LTE Lite en met minder 4G-frequentiebanden. In de praktijk zal je van dit verschil echter niet veel merken. Verder ondersteunt de 6S MIMO, met een snellere en gelijktijdige doorvoer van data op Wifi-netwerken. De SE ondersteunt dit niet.

Qua camera zijn de camera’s vergelijkbaar; beide bevatten ze een 12 megapixel camera. De selfie-camera is aan de voorzijde van de iPhone 6S wel veel beter; 5 megapixel in plaats van 1,2 megapixel bij de iPhone SE. Het diafragme verschilt ook iets in het voordeel van de 6S.

Een voordeel van de iPhone SE boven de iPhone 6S is de batterijduur; de iPhone SE gaat langer mee op een volle batterij.

Conclusue: Prijs en uiterlijk de belangrijkste verschillen

Concluderend kunnen we stellen dat er intern weinig grote verschillen zitten tussen de iPhone SE en iPhone 6S, hoewel alle kleine verschillen wel degelijk in het voordeel van de iPhone 6S zijn. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de 5 megapixel selfie-camera van de 6S, terwijl de SE ‘slechts’ een 1,2 megapixel selfie camera heeft.

Het belangrijkste verschil is toch wel het uiterlijk (4-inch vs 4,7 inch, en een verschil in de afwerking), en de prijs. Er is sprake van een fors prijsverschil. Wil je een stuk minder kwijt zijn aan jouw iPhone, dan is het nemen van een iPhone SE dan ook zeer verstandig. Wil je echt het allerbeste apparaat en is de prijs geen belangrijke factor? Dan kies je voor de 6S, waar je vast en zeker geen spijt van zal krijgen.

Rate this post