‘iPhone SE kost Apple 160 dollar om te produceren’

By | 6 april 2016

De Apple iPhone SE is vanaf gisteren officieel te verkrijgen in Nederland vanaf 489 euro voor de 16GB-uitvoering. De 64GB-variant gaat voor 589 euro over de toonbank. In de Verenigde Staten ligt de prijs respectievelijk op 399 en 499 dollar. Maar hoeveel kost de iPhone SE eigenlijk om te produceren? Volgens marktonderzoeker IHS liggen de productiekosten voor de 16GB-uitvoering op ‘slechts’ 160 dollar, omgerekend zo’n 140 euro. De kosten voor onderzoek, marketing en transport zijn niet meegenomen in dit bedrag. Het gaat hierbij puur om de productie en assemblage van de onderdelen die in de iPhone SE zijn verwerkt.

iphone se

iPhone SE onderdelen relatief goedkoop

De onderdelen die Apple heeft gebruikt om de iPhone SE samen te stellen, kosten alles bij elkaar zo’n 156 volgens IHS. Daarboven telt IHS nog 4 dollar op om het toestel te assembleren. Eerder werd al duidelijk dat het Amerikaanse bedrijf ervoor heeft gekozen om niet alleen maar hoogwaardige materialen te gebruiken in de SE, maar ook goedkopere onderdelen. Zo zijn er kosten bespaard op het LTE-modem (4G wordt ondersteund, maar 4G+ daardoor niet). Ook is er gekozen voor een goedkoper opslag- en werkgeheugen. Verder is er niet gekozen voor een 3D Touch scherm, wat volgens IHS het duurste onderdeel van de iPhone 6S is. Het scherm van de iPhone SE is identiek aan het scherm van de iPhone 5S. De kosten voor dit scherm zijn vergeleken met drie jaar geleden ongeveer gehalveerd.

iPhone 6S kwalitatief nog altijd beter dan de iPhone SE

Ondanks deze goedkopere componenten lijkt de iPhone SE intern enorm op de iPhone 6S, en is het toestel ongeveer even krachtig. Zo heeft het toestel dezelfde A9-processor. De iPhone SE lijkt de iPhone 6S alleen af te troeven op het gebied van de accuduur; door het kleinere scherm en de lagere resolutie gaat de accu van de SE minder snel leeg. Over het algemeen zijn verschillende componenten in de iPhone 6S kwalitatief wel iets beter dan in de SE, hoewel we het hier wel hebben over details zoals een iets betere schermresolutie.

Op onze homepage kun je alle abonnementen van zowel de iPhone 6S als de iPhone SE in prijs met elkaar vergelijken.

Rate this post