Apple’s afhankelijkheid van Samsung groeit door processor iPhone 6S

By | 20 augustus 2015

Volgens de laatste geruchten krijgt de iPhone 6S, die vanaf september van dit jaar verkocht zal worden, een nieuwere en snellere processor, namelijk een A9-processor. Volgens Digitimes, een website die je over het algemeen van betrouwbare informatie voorziet, is Apple voor de productie van deze processoren echter voor een groot deel afhankelijk van concurrent Samsung. Dit is op merkelijk vanwege de groeiende concurrentie tussen de twee bedrijven.

De A8-processor vs. de A9-processor

De A8-processoren, die je in de iPhone 6 en iPhone 6 plus vindt, zijn voor het grootste deel geproduceerd door het Taiwanese bedrijf TSMC. Het is onduidelijk of Samsung ook al een deel van deze processoren geproduceerd heeft. Van sommige bronnen hoor je dat Samsung voor een kleine deel van de productie verantwoordelijk was. Digitimes meldt echter dat TSMC al deze processoren gemaakt heeft. De nieuwe A9-processoren zouden volgens dezelfde website echter voor 70% geproduceerd worden door Samsung in samenwerking met het Amerikaanse bedrijf Globalfoundries. Globalfoundries zou daarbij vooral een back-up functie vervullen, voor het geval Samsung de productie niet meer aankan. De overige 30% zou nog steeds door TSMC geproduceerd worden. De chips worden, net als de processoren van Samsung zelf, geproduceerd met transistors op een schaal van 14 nanometer. In vergelijking: de A8-processoren werden geproduceerd op een schaal van 20 nanometer. De kleinere chips zouden efficiënter zijn en minder energie verbruiken.

Apple

Apple vs. Samsung

Deze vrijwillige afhankelijkheid van Samsung zou je terecht als opmerkelijk kunnen bestempelen. Apple en Samsung zijn geduchte concurrenten die je de afgelopen jaren meerdere malen in het nieuws voorbij hebt zien komen wegens patentrechtzaken. Juist wegens deze problemen en de concurrentiestrijd probeert Apple de laatste jaren minder afhankelijk te worden van Samsung. Hierbij moet overigens opgemerkt worden dat Samsung de processoren niet ontwerpt of ontwikkelt, maar alleen produceert.

Rate this post