Apple weigert iPhone te ontgrendelen voor FBI

By | 19 februari 2016

De FBI heeft het bedrijf Apple verzocht om mee te helpen aan de ontgrendeling van een iPhone 5C. Deze telefoon zou eigendom zijn geweest van San Bernardino-schutter Syed Farook. Hij vermoorde veertien mensen in de Amerikaanse stad en kwam vervolgens zelf om het leven door politiekogels. Apple liet door middel van een brief weten, niet mee te werken aan het verzoek. Een groot aantal personen en bedrijven hebben laten weten de keuze van Apple te steunen.

Informatie achterhalen

De iPhone 5C zou hoogstwaarschijnlijk belangrijke informatie bevatten, dat goed zou kunnen helpen bij het onderzoek naar de schietpartij. De iPhone van de schutter is op het moment vergrendeld, nadat er tien pogingen zijn gedaan om in de telefoon te komen. Deze beveiliging is door Apple ingevoerd en de FBI heeft niet de middelen om hier doorheen te komen.

Apple iPhoneBrief van Apple

De brief gericht aan de FBI is door Apple openbaar gemaakt. In deze brief legt de huidige CEO Tim Cook uit wat de beweegredenen zijn om niet mee te werken aan het onderzoek. De voornaamste reden is dat hij de veiligheid van de andere iPhone-gebruikers niet in het geding wil brengen. Door mee te werken aan het onderzoek, zou de FBI de ‘master key’ in handen krijgen wat het vervolgens makkelijker zou maken voor de overheid om ook andere iPhones te kunnen bespioneren en mogelijk data te verkrijgen.

Google staat achter Apple

De steun voor Apple komt van alle kanten. Het bedrijf Google heeft al laten weten achter de beslissing van Apple te staan. De CEO van Google Sundar Pichai spreekt zelfs over een ‘verontrustend precedent’.

De CEO gaf aan dat Google bezig is met de ontwikkeling van enkele producten, die de veiligheid van data verbeterd. Google zou volgens hem enkel en alleen data verschaffen, wanneer er genoeg valide legale eisen zijn.

Apple heeft concreet laten weten niet akkoord te gaan met het verzoek, het gaat daarom in hoger beroep tegen de eisen van de FBI.

Rate this post