Apple Computer Inc. versus Apple Inc.: wat is er veranderd?

By | 6 september 2017

Zoals je misschien wel weet is Apple in 1977 begonnen als Apple Computer Inc.. Toen het bedrijf werd opgericht lag de focus op desktops zoals de Macintosh-computers. Sindsdien is er veel veranderd en is het bedrijf met name bekend om zijn razend populaire iPhones. Welke veranderingen heeft Apple de afgelopen twee decennia doorgemaakt?

In 1977 richtten Steve Jobs en Steve Wozniak Apple Computer Inc. op. Het bedrijf focust zich twee decennia lang vooral op computers, tot in 2001 de eerste iPod werd uitgebracht. Het toestel bleek een doorbraak voor Apple, omdat het apparaatje tegenwoordig ook wel gezien wordt als een voorloper van de draagbare mobiele apparaten zoals we die tegenwoordig kennen.

6 jaar later, in 2007 presenteerde Apple zijn eerste smartphone: de iPhone. Deze presentatie betekende een ommezwaai voor het bedrijf, dat zich vanaf dat moment vooral ging focussen op de productie van iPhones en tablets en minder op desktops. Dit was dan ook het jaar dat Apple zijn naam wijzigde van Apple Computer Inc. naar Apple Inc. Sinds 2007, toevallig ook het jaar dat Apple 30 jaar bestond, is er elk jaar een nieuwe iPhone gepresenteerd. Hieronder zetten we alle iPhones die tot nu toe zijn gepresenteerd voor je op een rijtje. Je kunt zelf ook gemakkelijk uitzoeken welke iPhone het beste bij jou past.

De allereerste iPhone
De eerste iPhone, gewoon ‘iPhone’ genaamd, was revolutionair voor zijn tijd (2007). Het toestel beschikte over een 3.5-inchscherm en verscheen in twee versies: eentje met 4GB opslaggeheugen en eentje met 8GB. De iPhone beschikte over een 2-megapixelcamera. Ongelooflijk als je dat nu vergelijkt met de iPhone 7!

De iPhone 3G en 3GS
Eén jaar later, op 9 juni 2008, kondigde Apple de volgende iPhone aan: de iPhone 3G. Ten opzichte van zijn voorganger waren onder andere de e-mailfunctionaliteit en processor verbeterd. Dit is dus het derde iPhone-model, in tegenstelling tot wat veel mensen vanwege de naam denken. De naam 3G verwijst naar het feit dat de telefoon gebruikmaakte van het 3G-netwerk. Een jaar later verscheen de 3GS, waarbij de ‘S’ staat voor speed (snelheid). De 3GS is namelijk bijna dubbel zo snel als de iPhone 3G!

De iPhone 4 en 4S
Drie jaar na de presentatie van de allereerste iPhone werd in 2009 de iPhone 4 gepresenteerd. Dit toestel kreeg een geheel nieuw design en werd voorzien van nieuwe functies zoals FaceTime en een Retina-display met een hogere resolutie. Het toestel is dunner, sneller en beschikt over een 5-megapixelcamera met flitser. Een jaar na de iPhone 4 werd de iPhone 4S gepresenteerd. Ten opzichte van de 4 was de camera verbeterd en kreeg het toestel een snellere chip. Ook was de iPhone 4S Apple’s eerste telefoon met spraakassistent Siri. Net als de iPhone 4 was de 4S verkrijgbaar in een zwarte en witte variant.

De iPhone 5, 5S en 5C
In 2012 werd de iPhone 5 geïntroduceerd: het eerste toestel met een groter scherm, namelijk 4 inch in plaats van 3.5 inch. In plaats van de kenmerkende glazen achterkant beschikte dit toestel over een aluminium behuizing. De iPhone 5 was tevens het eerste toestel met lightning-aansluiting.

In 2013 kondigde Apple voor het eerst twee toestellen tegelijk aan: de iPhone 5C en 5S. De laatstgenoemde beschikte als eerste over een Touch ID Sensor waarmee je je telefoon met je vingerafdruk kon ontgrendelen. De 5C kan gezien worden als een ‘budgetversie’ van de 5S: het toestel heeft namelijk geen vingerafdrukscanner en is gemaakt van plastic.

De iPhone 6 en 6 Plus
Met de iPhone 6 en 6 Plus volgt Apple de trend van steeds groter wordende telefoons. Zo beschikt de 6 over een 4.7-inchscherm en de 6 Plus over een 5.5-inchscherm. Verder beschikken de toestellen over betere chips en verbeterde camera’s ten opzichte van hun voorgangers. Ook is NFC toegevoegd, wat het (in Amerika) mogelijk maakt om contactloos te betalen met Apple Pay.

De iPhone 6S, 6S Plus en SE
In september 2015 werden de iPhone 6S en 6S Plus gepresenteerd. Met deze toestellen introduceerde Apple 3D Touch: een drukgevoelig scherm dat extra opties oplevert. Verder beschikten de toestellen weer over betere chips en een snellere processor.

Een paar maanden later, inmiddels 2016, introduceerde Apple de iPhone SE. Dit toestel heeft bijna hetzelfde uiterlijk als de iPhone 5, maar verschilt onder de motorkap erg met de 5. De iPhone SE wordt ook wel eens beschreven als een iPhone 6S met het uiterlijk van een iPhone 5.

De iPhone 7 en 7 Plus
De opvolger van de iPhone 6S, de iPhone 7, werd in september 2016 gepresenteerd. Dit is de eerste waterbestendige iPhone. Het toestel zorgde voor nogal wat ophef omdat Apple ervoor heeft gekozen de 3,5mm aansluiting weg te laten. Ook de iPhone 7 Plus had een primeurtje te pakken: dit is de eerste iPhone met dubbele camera. De dubbele camera kan diepte inschatten en de achtergrond van de portretfoto onscherp weergeven in portretmodus. Dat maakt het toestel erg geschikt is voor het maken van portretfoto’s.

Rate this post