Apple boekt recordwinst ondanks mindere iPhone-verkopen

By | 28 januari 2016

Apple iPhoneApple heeft vandaag zijn kwartaalcijfers voor Q4 2015 bekend gemaakt. Het Amerikaanse bedrijf haalde voorheen altijd een groot gedeelte van de winst binnen met de verkoop van iPhones, maar dit jaar is dat iets minder. De iPhone 6S en iPhone 6S Plus zijn iets minder vaak verkocht dan de iPhone 6 en 6 Plus in hetzelfde kwartaal van 2014. Ondanks dat heeft Apple een recordwinst behaalt van maar liefst 16,9 miljard euro.

iPhone 6S en iPhone 6S Plus

Apple heeft de afgelopen jaren altijd enorme resultaten neergezet, de winst werd ieder jaar weer een stukje groter. De grote verkoopaantallen van voornamelijk de nieuwste iPhones waren verantwoordelijk voor deze records. Dit jaar werden alle iPhones niet zo vaak verkocht als vorig jaar. Dit kwam mogelijk mede door het feit dat de iPhone 6S en iPhone 6 duurder in de Europese markt werden gezet vanwege de zwakke euro.

iphone 6s

300.000 minder iPhones

In Q4 2015 werden in totaal 74,5 miljoen iPhones verkocht, nog steeds een enorm aantal, maar 0,3 miljoen minder toestellen dan een jaar eerder (74,8 miljoen iPhones in Q4 2014). Apple heeft er dus 300.000 minder verkocht, een klein verschil op de velen honderden miljoenen toestellen. Ondanks de iets mindere verkopen, vergrootte het bedrijf de omzet wel met ruim 350.000 euro ten opzichte van een jaar eerder. De winst over het afgelopen kwartaal steeg naar maar liefs 16,9 miljard euro en was ook niet eerder zo hoog.

Andere producten van Apple

Ook de Mac-verkoop daalde naar 5,3 miljoen stuks (daling van 200.000 stuks). Verder is de verkoop van de iPad drastisch aan het dalen. Steeds minder consumenten schaffen een tablet of iPad aan. Apple verkocht er afgelopen kwartaal 16,1 miljoen, terwijl dit in Q4 2014 nog 21,4 miljoen stuks waren.

1 miljard Apple-apparaten

Apple kwam naast het presenteren van de kwartaalcijfers ook nog met een zeer bijzonder feit. Het bedrijf maakte bekend dat er momenteel één miljard actieve Apple-apparaten zijn. Hierbij horen alle apparaten met een stekker, zoals de iPhones, iPad, iMac, Macbook, Apple TV etcetera. Niet eerder in de geschiedenis waren er zoveel Apple-apparaten aangesloten. Volgens topman Tim Cook hebben de geregistreerde apparaten allemaal maximaal 90 dagen geleden contact gehad met de servers van Apple.

Rate this post