‘Mogelijk sprake van kinderarbeid in productieketen Apple’s accu’s’

By | 19 januari 2016

Amnesty International beweert dat sommige onderdelen van Apple-apparaten worden gemaakt door kinderen. Apple heeft inmiddels in een reactie al laten weten dat er naar hun weten absoluut geen sprake is van kinderarbeid in het productieproces van Apple’s accu’s. De accu’s van onder andere de iPhone 6 en iPhone 6S worden geproduceerd in Azië.

Kinderen werkzaam in mijnen

Volgens Amnesty is het zeer waarschijnlijk dat verschillende grote bedrijven zoals Samsung, Sony, Microsoft en dus ook Apple voor hun batterijen en accu’s gebruik maken van kobalt uit mijnen waar kinderen werken om het mineraal uit de grond te krijgen. Ook elektrische auto-fabrikanten zoals Daimler en Volkswagen zouden onderdelen hebben die door kinderen zijn gemaakt, dat schrijft Amnesty in een rapport.

iphone 6s accu

Volgens Amnesty zijn er kinderen betrokken van slechts zeven jaar. Bedrijven die de mineralen afnemen om vervolgens te verwerken in accu’s, zouden de mogelijke kinderarbeid niet goed checken, zo schrijft de organisatie. De kinderen zouden een of twee dollar per dag verdienen met het werken in de mijnen, waar zij ook zwaar tilwerk moeten verrichten. Zo’n 40.000 kinderen zouden momenteel werkzaam zijn in de kobalt-mijnen, schrijft Amnesty.

Reactie van Apple op de beschuldiging

Apple heeft inmiddels via de BBC gereageerd op het bericht, en stelt dat kinderarbeid ‘nooit en te nimmer getolereerd wordt in de productieketen. We evalueren momenteel verschillende materialen, waaronder kobalt, om werkzaamheden te checken”. In het verleden werd Apple al eens eerder in verband gebracht met kinderarbeid. In 2013 brak Apple de banden met een Chinese leverancier toen bleek dat er sprake was van kinderarbeid.

Rate this post